Lapset & aurinko

Cecilia Carlson
Laillistettu lastenneuvolan sairaanhoitaja

Lapset ja aikuiset viihtyvät ulkona, raittiissa ilmassa, liikkuessa ja luonnossa. Tuntuu hyvältä olla auringonvalossa. Saatat kuitenkin tarvita neuvoja auringossa pysymisestä, aurinkovoideista ja siitä, mitä tehdä, jos poltat itsesi.

Kaikilla lapsilla on herkkä iho, eikä siinä ole yhtä paljon pigmenttiä kuin aikuisen iholla, se on myös ohuempi. Liian paljon aurinkoa lapsena voi aiheuttaa ihomuutoksia, kun kasvat aikuiseksi. Jos poltat itsesi usein varhain, riski kasvaa vielä enemmän myöhemmin. Sillä on yhteys lapsena itsensä polttamiseen ja ihosyövän riskiin aikuisena. Lapset, joilla on vaalea iho ja/tai punaiset/vaaleat hiukset, ovat suuremmassa vaarassa.

Alle yksivuotiaat lapset eivät saa olla suorassa auringonpaisteessa ollenkaan. Parhaat tavat suojella lastasi ovat:

  • Pysy varjossa aurinkovarjon/-teltan avulla, mieluiten UV-suojatun.
  • Vaatteet, aurinkohattu ja aurinkolasit
  • Aurinkosuojavoide
Varjo

Muista, että auringonsäteet voivat ulottua myös aurinkovarjon alle, varsinkin jos olet rannalla. Vaunuissa voi myös tulla liian kuuma, joten silloin on parempi olla esimerkiksi viltin varjossa. Vältä mieluiten pitkää ulkoilua päiväsaikaan, kun aurinko on kesällä voimakkaimmillaan, 11-15. Toinen tärkeä asia on muistaa, että pilvet päästävät myös auringonvaloa lävitseen, joten suojaa lastasi myös pilvisinä päivinä.

Vaatteet

Suojelemme lapsiamme pukemalla heidät oikein. Käytä pitkähihaisia, pitkiä housuja ja aurinkohattua, useimpien vaatteiden suojavaikutus on 20-30 aurinkosuojakertoimessa, mutta on myös hyviä UV-vaatteita, jotka suojaavat vielä enemmän. Mitä tiheämmin vaatteet on kudottu, sitä parempi on suojavaikutus. UV-suojalla varustetut aurinkolasit suojaavat hyvin silmiä. Lasten silmät ovat herkempiä auringonvalolle kuin aikuisten ja monet silmäsairaudet liittyvät vahvasti UV-valoon.

Aurinkosuojavoide

Aurinkosuojavoidetta tulee käyttää vaatteiden ja varjojen lisänä. Kun tämä ei ole mahdollista, voit voidella ihoa niissä paikoissa, joita vaatteet eivät suojaa, kuten käsiä. Käytä lapsille sopivaa aurinkovoidetta, jossa on korkea kerroin. Aurinkosuojavoiteissa on erilaisia UV-suodattimia. Hiukkassuodattimet eivät imeydy ihoon ja muodostavat valkoisen suojakerroksen iholle, tätä suositellaan nuorimmille. Toinen on kemiallinen suodatin, joka imeytyy ja helpottaa voitelua. On myös kolmas vaihtoehto, joka on näiden kahden suojan yhdistelmä ja jota yleensä suositellaan vanhemmille lapsille.

ITSENSÄ POLTTAMINEN

Kun lapsi palaa: iho punoittaa, on kuuma ja voi kirvellä, se voi myös turvota ja muodostaa rakkuloita. Kun lapsi on polttanut itsensä, tulee aurinkoa välttää useita päiviä, jotta iho ehtii korjata itsensä. Jopa aurinko-ihottuma tarvitsee lepoa auringolta. Aurinko-ihottuma tarkoittaa pieniä punaisia pisteitä/ihottumia, jotka usein kutiavat. Auringon aiheuttamia vaurioita voi lievittää kylmällä vedellä, viilentävällä hoitoaineella tai ihovoiteella. Kutinaa ja polttamista voidaan lievittää miedolla kortisonivoiteella, kuten Mildison. Jos palovamma aiheuttaa lapselle kipua, voit käyttää kipulääkkeitä, soita ja ota yhteyttä lastenneuvolaan tai 1177:ään (Ruotsissa) ennen lääkityksen aloittamista.

On tärkeää, että lapset oppivat hyvät tavat auringossa olemiseen jo varhaisessa iässä. Käytä suojana vaatteita ja varjoa, mutta täydennä tarvittaessa aurinkosuojakerrointa. Tärkeintä on olla polttamatta itseään!

Lapset tarvitsevat D-vitamiinia, jota he saavat ulkona auringossa, mutta vain näyttämällä käsiä ja kasvoja 15-30 minuuttia kesällä keskellä päivää, he saavat tarvitsemansa. D-vitamiinia voidaan saada myös muilla tavoilla, esimerkiksi D-vitamiinitippojen ja D-vitaminoidun maidon kautta.