RS-virus ja vilustuminen

Cecilia Carlson
Laillistettu lastenneuvolan sairaanhoitaja

RS virus

RS-virus on lyhenne sanoista respiratory syncytial virus. Virus aiheuttaa tulehduksen, joka useimmilla ihmisillä aiheuttaa flunssan oireita. Pienillä lapsilla virus voi aiheuttaa vakavia hengitysvaikeuksia, joten enimmäkseen puhutaan lapsista ja RS-viruksesta. Useimmilla vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla et yleensä näe eroa flunssasta.

RS-tartunnan saanut

Virus tarttuu helposti ja leviää enimmäkseen pienten lasten keskuudessa. Suurin osa lapsista on saanut tartunnan jossain vaiheessa kahden ensimmäisen elinvuotensa aikana. Tartunta leviää suorassa kosketuksessa tai välillisesti eli sellaisen esineen kautta, johon sairastunut on ollut kosketuksissa. Virus voi selviytyä kovilla pinnoilla useita tunteja.

Oireet

Oireet alkavat flunssana, johon liittyy vuotava nenä, kuume ja yskä, jossa on sitkeää limaa, silmät voivat myös ärtyä ja punoittaa. Taaperoikäisellä lapsella voi esiintyä pahenevia oireita, kuten nopeaa hengitystä, hengityksen vinkumista, hengenahdistusta ja yleisen tilan heikkenemistä. Sitkeä lima voi myös vaikeuttaa hengitystä ja aiheuttaa hankalaa nenän tukkoisuutta, mikä puolestaan voi johtaa syömisvaikeuksiin. Silloin sinun täytyy hakeutua hoitoon.

Kotona tehtävät

Lieviin vaivoihin voit lievittää vilustumista seuraavasti:

  • Käytä nenätippoja suolaliuoksen kanssa helpottaaksesi vauvan hengitystä, erityisesti ennen ateriaa tai nukkumaan mennessä. Nenäimulla voidaan imeä pois nenän sitkeä lima, se helpottaa, jos olet aiemmin antanut nenätipat suolaliuoksella.
  • Nosta sängyn päätä esimerkiksi tyynyillä patjan alle. Se voi helpottaa lapsen hengitystä, sillä nenän turvotusta voidaan vähentää, jos lapsi makaa pää korkealla.
  • Anna ruokaa ja juomaa useammin, kun lapsi on väsyneempi eikä voi syödä yhtä paljon joka kerta.
  • Jos lapsi voi huonosti kuumeen vuoksi, voit antaa kuumetta alentavaa lääkettä. Jos lapsi on alle 6 kuukauden ikäinen, ota etukäteen yhteyttä neuvolaan, terveyskeskukseen tai numeroon 1177 (Ruotsissa).

Pesemällä käsiäsi usein, välttämällä vilustumista ja suuria väkijoukkoja, vähennät riskiä saada RS-tartunta.

Neuvoja vilustumiseen

On kärsivällisesti toistaa, käsien pesua saippualla ja vedellä. Tämä koskee tietysti sekä sinua vanhempana että lastasi. Tärkeää ennen ateriaa ja sen jälkeen. Käytä kertakäyttöpaperia käsien kuivaamiseen ja niistämiseen. Vilustuminen tarttuu helposti ja esikouluikäiset lapset sairastuvat useimmiten ollessaan lähellä toisia ja heillä on paljon kehokontaktia.

Opeta lastasi yskimään ja aivastamaan hihaan. Virukset tarttuvat useimmiten pisaratartunnan kautta ja voivat tarttua lasten aivastaessa, yskiessä tai esimerkiksi pitelemällä kädestä tai leikkiessä lähellä toisiaan. Virusta löytyy myös leluista ja kahvoista.

Ulkona leikkiminen. Infektio leviää paljon helpommin sisätiloissa, joten leiki ulkona. Se vaikuttaa positiivisesti myös yöuneen ja D-vitamiinin täydentämiseen. Kun lapsi on kuumeeton ja jaksaa viettää koko päivän päiväkodissa, on ok palata. Vaikka nuha ja yskä jatkuvatkin, on hyvä olla ulkona.

Viruksia ei voida parantaa, vaan lievittää. Pysy kotona, jos on kuumetta eikä ole voimia käydä päiväkodissa. Yleinen kunto vaikuttaa päätökseen. Lapset selviävät kuumeesta yleensä erittäin hyvin, mutta pidä huolta nesteen nauttimisesta. Ylimääräistä vettä tarvitaan kuumeen varalta. Kuumetta alentavia lääkkeitä ei yleensä tarvita, jos lapsi on hereillä ja voi juoda/syödä hyvin. Jos lapsesi on alle 3 kuukauden ikäinen ja hänellä on kuumetta, ota yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan tai neuvolaan. Nenän tukkoisuuden hoitoon suolaliuos voi auttaa, ja yli 1-vuotiaille lapsille on saatavilla lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettua nenäsumutetta. Jos lapsesi on alle vuoden ikäinen ja hänellä on vaikea nenän tukkoisuus, soita ja keskustele neuvolan tai terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

Ota yhteyttä neuvolaan tai terveyskeskukseen, jos lapsellasi on kuumetta yli neljä päivää tai jos yleiskunto on huonontunut niin, että lapsella on vaikeuksia syödä ja juoda. Apua tarvitsevat myös pienet vauvat, joita ei voi imettää tai jotka eivät voi juoda pullosta nenän tukkoisuuden vuoksi. On tärkeää seurata nesteen saantia ja sitä, virtsaako vauva normaalisti. Jos lapsella on hengitysvaikeuksia, sinun on hakeuduttava välittömästi hoitoon.

Info: Lapset vilustuvat usein ja se on normaalia. Lapsen ensimmäiset elinvuodet voivat sisältää 10-15 vilustumista vuodessa. Useimmat flunssat ovat virusflunssia, jotka menevät itsestään ohi, eikä sinun tarvitse hakeutua hoitoon. Lasten tulee tavata muita ihmisiä ja leikkiä ystävien kanssa. Sinun tulee kuitenkin olla varovainen herkempien vauvojen kanssa, etenkin ensimmäisten kuukausien aikana. Valitse retket terveellä järjellä. Matkan kauppakeskukseen voi säästää vauvan kasvamiseen asti tai valita aika, jolloin ihmisiä ei ole niin paljon, varsinkin talvikuukausina.